In de vakantieperiode verschijnen er geen blogs. In plaats daarvan zijn er vakantieblogs. Het thema van de vakantieblogs van dit jaar is het rente-op-rente-effect.
Hoeveel euro’s de bank mij straks uitkeert, interesseert me niet. Ik wil weten hoeveel ik ervan kan kopen. Voor het financieel overzicht van mijn pensioenfonds geldt hetzelfde. U ontvangt straks x euro per maand. Wat heb ik daar nou aan als ik niet weet hoe hard de prijzen in de tussentijd zullen stijgen?
Hoe hoog de inflatie zal worden, is onzeker. Een berekening die met de onzekerheid van de rente rekening houdt, bleek goed uit te pakken voor de gemiddelde rente (zie Blog op vakantie 4). Ik ben benieuwd of voor onzekerheid van de inflatie hetzelfde zal gelden.
Stel de inflatie is 2 of 6 procent. Laat ik de rente op 5 procent stellen. 40 jaar sparen levert me dan 94 procent vermogensgroei op. In plaats van de 47 procent die ik zou krijgen als ik zeker wist dat de toekomstige inflatie 4 procent was. Twee keer zo veel: het rente-op-rente-effect blijft leuk!
Je zou kunnen denken: onzekerheid wat betreft de teller van de breuk verhoogt het gemiddelde, onzekerheid wat betreft de noemer zal het gemiddelde dan wel verlagen. Maar nee dus. Onzekerheid van de teller geeft een groter gewicht aan de goede uitkomsten, onzekerheid van de noemer een kleiner gewicht aan de slechte uitkomsten. In beide gevallen wordt de gemiddelde vermogensgroei hoger.
(wordt vervolgd)