Triple dip, triple A

De Nederlandse economie bevindt zich in een triple dip. Onlangs maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de economie in het vierde kwartaal van 2012 is gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Daarmee is de Nederlandse economie voor de derde keer in vier jaar tijd in een recessie beland. Dus het gaat slecht met de economie? Dat klinkt wat overdreven, de groeicijfers zijn weliswaar negatief, maar ook klein. Ik heb liever een drievoudige dip dan een enkelvoudige die drie jaar aanhoudt. Maar voor de werklozen zijn de druiven zuur. En voor diegenen die zijn aangewezen op overheidsvoorzieningen die gaan verdwijnen. En ook voor de rest van Nederland, want de cijfers van consumentenvertrouwen indiceren dat de crisis nog niet voorbij is.

AAA
Op financiële markten heeft de Nederlandse overheid de triple A status. Het betekent dat je als internationale belegger aan de Nederlandse overheid je geld kunt toevertrouwen: de kans dat je je geld niet terugkrijgt, is lager dan bijna overal elders op de wereld. Wellicht gaat dat ooit veranderen, maar vooralsnog bezet Nederland de toppositie. Voor de overheid een goede zaak, want hierdoor kan ze profiteren van een uiterst gunstige rente.

Vraag
Maar nu komt mijn vraag: wat gebeurt er als je de twee triples naast elkaar zet? Dip-dip-dip versus A-A-A; mineur versus majeur; – – – versus + + +. Dan ga je denken, kan die tweede triple de eerste niet een beetje helpen? Samen zullen we alles delen?

Rentebetalingen
De Nederlandse overheid zou een tijdje geen rente kunnen betalen over haar obligaties. Het vrijkomende geld gebruiken om minder te bezuinigen, het consumentenvertrouwen op te krikken en de economie harder te laten groeien. Het hoeft niet eens lang te duren. Als de economie weer op gang is gekomen, krijgt de overheid meer belastingopbrengsten binnen en kunnen de rentebetalingen snel worden hervat. Een typisch voorbeeld van multiple equilibria. Zonder overheidsingreep zit de economie gevangen in een bad equilibrium, maar geeft de overheid  de economie een duwtje de andere kant op, dan rolt de economie uit zichzelf verder, om te eindigen in een good equilibrium.

Reputatie
Helaas, het zou niet werken. Nederland zou zijn zorgvuldig opgebouwde reputatie in één keer verspelen. Voor jaren of decennia; een eenmaal verloren reputatie krijg je niet snel terug. De kredietstatus zou dusdanig sterk worden afgewaardeerd dat niemand later zou geloven dat Nederland ooit AAA had. De rente zou omhoogschieten en daarmee ook de rentebetalingen. Het aanvankelijke rentevoordeel voor de overheid zou vele malen moeten worden ingeleverd. De economie zou wellicht een duw krijgen, maar dan de verkeerde kant op. En het consumentenvertrouwen zou nog verder wegzakken, zij het wellicht na een kortstondige opleving.

Lech
Ondertussen trippelen Amalia, Alexia en Ariane door de sneeuw van het Oostenrijkse Lech.

Een gedachte over “Triple dip, triple A”

  1. Ja Ed, die reputatie dat is me wat. Waar ben jij – en bijna iedereen in Den Haag – bang voor bij het almaar oplopend overschot aan besparingen in de wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *