Van UPO naar TRAPO

Uit de media van 31 maart: “ruim 70 procent van de Nederlandse werknemers heeft geen idee hoe hoog hun pensioen zal zijn”. Dat blijkt uit onderzoek van het platform ‘Wijzer in geldzaken’, een initiatief van het ministerie van Financiën om de consument te informeren over geldzaken. Verder zijn werknemers niet bekend met de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen.

Het UPO
Toch tamelijk schokkend nu door de economische crisis de pensioenen zo onder druk zijn komen te staan. Maar misschien is het ook niet zo gek, gezien de gebrekkige informatievoorziening door pensioenfondsen aan hun deelnemers. Neme men het UPO (Uniform Pensioen Overzicht). Daarop wordt vermeld op welk pensioen iemand onder bepaalde veronderstellingen recht heeft (geen voortijds overlijden, voortzetting huidige dienstverband tot bepaalde leeftijd). Deze informatie is behoorlijk misleidend. Omdat pensioenfondsen de ambitie hebben om pensioenen te koppelen aan de prijs- of looninflatie, relateren de getoonde cijfers niet de verwachtingen van dat moment. Pensioenen kunnen bovendien in koopkracht dalen in mijn pensioengerechtigde periode, maar nergens kan ik iets vinden wat daar op duidt. Pensioenen zijn ook onzeker, afhankelijk van kapitaalmarkt- en demografische ontwikkelingen in de toekomst, maar wederom zwijgt het UPO in alle talen. (lees ook de CPB Policy Brief ‘Nieuw pensioencontract onvermijdelijk’ en de CPB Notitie ‘Risicoverdeling bij hervorming van het aanvullend pensioen’)

Het TRAPO
Ik ben voor transformatie van UPO naar TRAPO (Transparant Relevant Aanvullend Pensioen Overzicht). In dit TRAPO staat niet alleen mijn minimaal gegarandeerde pensioen, maar ook mijn verwachte pensioen. En er staat in hoe dit verwachte pensioen zich zal ontwikkelen waanneer ik inmiddels gepensioneerd ben. En er staat in hoeveel meer of minder het zal worden wanneer de levensverwachting wederom een paar jaar stijgt of aandelenbeurzen nog een keer hard onderuitgaan. Veel meer informatie dus dan in het huidige UPO. Toch gaat het alleen om wat kerngegevens, wat voor de meeste deelnemers voldoende is. Voor de fijnproevers die benieuwd zijn naar alle gegevens, bevat het overzicht een link naar een website. Dat past wel bij de huidige tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *