De Chinese draak

6765329915_3a4b4e83bb_oSource: Flickr

Na 17 uur onderhandelen was men er dan uit: een Grexit was voorkomen en er kon een begin worden gemaakt met herstel. Maar Tsipras blijkt de gemaakte afspraken niet van harte te steunen, Duitsers zoals de Duitse minister van financiën Schäuble evenmin en het IMF stelt dat het ondenkbaar is dat (een deel van) de Griekse schuld niet zou worden kwijtgescholden. Het Griekse parlement stemt vervolgens met de afspraken in, maar je vraagt je af of een definitieve oplossing is bereikt. Volgens Chicago-econoom John Cochrane niet: ‘Greece is basically off the euro now’.

Beurskrach
Intussen vindt in China een heuse beurskrach plaats. In ruim een maand tijd verloor de Shanghai Composite Index ruim 20 procent van zijn waarde. Voor de Shenzhen Composite en de HongKong Hang Seng index geldt iets vergelijkbaars: waardedalingen van bijna 35 procent en ruim 15 procent. De autoriteiten, duidelijk ongelukkig met de nieuwe situatie, proberen het tij te keren. Zo is de handel in de aandelen van meer dan duizend bedrijven stopgezet, mogen beleggers minder lenen, worden institutionele beleggers aangemoedigd meer in aandelen te investeren, is er een stop gezet op nieuwe beursgangen en worden optimistische berichten over de Chinese bevolking uitgestrooid. Zoals “Na de regen komen regenbogen”; wel leuk, maar nog minder waar dan de hier bekende variant “Na regen komt zonneschijn”.

Economische groei
Hieraan voorafgaand was er al sprake van een daling van de economische groei. De groei begin 2015 was de laagste in zes jaar tijd. Verschillende indicatoren van economische activiteit ontwikkelden zich minder gunstig en de monetaire autoriteiten zetten in op rentedaling en monetaire verruiming, ook een teken van pessimistische groeiverwachtingen. De hamvraag is nu of de autoriteiten inderdaad in staat zullen zijn de beursdalingen een halt toe te roepen. De geschiedenis biedt wat dat betreft weinig hoop. Is het vertrouwen van beleggers eenmaal verdwenen, dan hebben beleidsingrepen in de regel weinig effect.

Huizenprijzen
Een recent onderzoek naar de ontwikkeling van huizenprijzen in China stelt dat de stijging van huizenprijzen in de afgelopen tien jaar formidabel is geweest. En hoewel Chinese huizenkopers een flink deel van het aankoopbedrag aanbetalen, worden er grote schulden aangegaan – zeker wanneer we ze vergelijken met het beschikbaar inkomen. De onderzoekers schatten de kans op een abrupte daling van huizenprijzen in China niet al te groot in, maar baseren zich daarbij wel op de veronderstelling van voortgaande economische groei. Als deze gaat haperen, dan kunnen huizenprijzen wel degelijk in een vrije val terechtkomen en kunnen, zie de schuldenpositie van de Chinese huishoudens, consumptie en economie wel degelijk averij oplopen.

De Chinese draak
China ligt aanmerkelijk verder weg dan Griekenland. De betekenis van een daling van de Chinese economie voor de mondiale economische groei is echter vele malen groter. Daarom verdient de Chinese draak – het risico op een abrupte daling van de Chinese economie – veel meer aandacht dan het Griekse probleem voor haar overlaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *