Het bestaat nog. Om zes uur ’s ochtends beginnen, afsluiten om tien uur ’s avonds. Thermoskan koffie mee, boterhammetjes en natuurlijk een sinaasappel. De tijd verdelen over onderzoek en onderwijs, af en toe een vergadering en regelmatig een seminar. Discussies volop, zonder doel, behalve dan het vergroten van het eigen inzicht. Aandacht van de media? Nauwelijks. Het onderzoek is niet sexy, laat staan het onderwijs.
Chicago en Yale
Zo gebeurt het, aan de andere kant van de oceaan. In Chicago en in Yale. Eugene Fama onderzoekt de prijzen van financiële activa. Hij introduceert de hypothese dat financiële markten efficiënt zijn. Dat alle beschikbare informatie direct in koersen tot uitdrukking komt. Zodat het onmogelijk is de markt te verslaan. Robert Shiller onderzoekt de volatiliteit van deze prijzen. Hij stelt dat de koersen van financiële activa te volatiel zijn om verklaard te kunnen worden uit dividenden. En dat beleggers of overoptimistisch of overpessimistisch zijn. Dat bubbles net zo bij financiële markten horen als aanbodoverschotten bij arbeidsmarkten. Lars Peter Hansen introduceert methoden om zoveel mogelijk betrouwbare informatie uit data te halen. Uitermate belangrijk in de economie, de wetenschap die gebukt gaat onder het ontbreken van de mogelijkheid tot laboratoriumexperimenten. De wetenschap die zo afhankelijk is van technieken om de data die er zijn, zo goed mogelijk te exploiteren.
Eensgezindheid
“Economics is the only field in which two people can share a Nobel Prize for saying opposing things” twitterde Esther-Mirjam Sent. “Nobel Prize for Fama who led millions to believe financial markets are efficient and for Shiller who showed opposite. What a contradiction” twitterde Paul de Grauwe. Beiden hebben ongelijk. In de wetenschap bent je het bijna altijd met elkaar oneens. Omdat wetenschap per definitie gaat over het onbekende, over de vragen waarop nauwelijks antwoorden mogelijk zijn. Streven naar eensgezindheid is de dood in de pot; these en antithese brengen de wetenschap juist tot bloei. Noah Smith vroeg zich af: “If Newton and Einstein had lived at the same time, and received prizes in the same year, would people say that was a contradiction? I hope not!” Mooier is het niet te verwoorden.
10 december
De drie prijswinnaars hebben 10 december in hun agenda gezet. “Trip Europa Nobelprijs”. Daarna snel terug naar Chicago en Yale. Daar liggen nieuwe ideeën die moeten worden uitgetest, berekeningen die moeten worden gecheckt, hypotheses die moeten worden veralgemeniseerd. Leuk zo’n prijs, maar laat ons alsjeblieft weer snel aan het werk gaan.
Hansen heeft met Scheinkman en met onze Erzo Luttmer (de 1e) ook aan hard core theorie gewerkt. Zo word je president van The Econometric Society. Daarvoor hoef je geen mening te hebben, wel interessante vragen en heel veel talent en reislust.