Zelfdodingen vanwege de crisis

“Ineens kan de crisis écht toeslaan”. Onder deze titel publiceerde het NRC Handelsblad onlangs een artikel over zelfdodingen in Nederland. Het artikel stelt dat het aantal telefoontjes naar de nationale hulplijn voor mensen met suïcidale gedachten het afgelopen jaar is toegenomen. Ook stelt het dat het aantal zelfdodingen tussen 2009 en 2011 is gestegen, maar dat het onduidelijk is of dit verband houdt met de economische crisis.

Crisis
Voor een verband tussen zelfdoding en economie bestaan echter wel degelijk aanwijzingen. Zo is voor Japan een positief verband gevonden tussen het aantal zelfdodingen en de hoogte van de werkloosheid. Dichter bij huis is voor Griekenland, Italië, Spanje en Ierland voor de crisisjaren een verband tussen het aantal zelfdodingen en de stand van de economie geconstateerd.

Onderzoek
Ook een eerder onderzoek voor een groot aantal geïndustrialiseerde landen wijst op een duidelijke relatie tussen het aantal zelfdodingen en de stand van de economie. Meer recent onderzoek dat is gepubliceerd in de British Medical Journal bestudeert gegevens voor het Verenigd Koninkrijk tussen 2000 en 2010. De conclusie van het onderzoek is dat elke 10 procent werkloosheid het aantal zelfdodingen met 1,4% doet stijgen. De stijging van de werkloosheid die het gevolg is van de economische crisis zou verantwoordelijk zijn voor meer dan 1000 zelfdodingen, waarvan het merendeel (zo’n 850) van mannen. Eveneens vrij recent is het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, dat gegevens over 2010 voor de Verenigde Staten analyseert. Volgens dit onderzoek zou de crisis vanaf 2008 zo’n 4500 slachtoffers hebben gemaakt.

Herstel van de economie
Deze onderzoeksresultaten laten op akelige wijze zien dat een economische crisis meer is dan alleen tegenvallende cijfers. Ze benadrukken het belang van een spoedig herstel van de economie  en vooral een reductie van de werkloosheid. Helaas geven indicatoren aan dat dit nog wel jaren zou kunnen duren. De onderzoeksresultaten nodigen ook uit tot nader onderzoek: naar de rol van werkloosheidsregelingen, naar die van de hulpverlening en naar die van persoonlijkheidskenmerken. Crisissen zijn immers van alle tijden, het is triest maar waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *