Blog op vakantie 4

In de vakantieperiode verschijnen er geen blogs. In plaats daarvan zijn er vakantieblogs. Het thema van de vakantieblogs van dit jaar is het rente-op-rente-effect.

Ik geloof in het onbekende. Wat de toekomst betreft is het gissen. Ook wat de rente betreft. Die kan laag blijven, maar ook gaan stijgen. Dat is geen kwestie van niet weten. Het is een kwestie van niet kunnen weten. Moeder natuur kan kiezen uit een aantal toekomstperspectieven en heeft haar keuze nog niet gemaakt.

Dat is best wel moeilijk te accepteren. De rente kan bijvoorbeeld 2 procent blijven, maar ook stijgen tot aan de 6 procent. We kunnen het niet weten. Wel kunnen we berekenen hoe hoog de rente gemiddeld zal zijn. Met als schrale troost dat die uitkomst altijd verkeerd is. Zucht..

Het gemiddelde van 2 en 6 is 4, dat lukt nog zonder mobiel. Je zou nu kunnen denken dat ik na 10 jaar sparen gemiddeld 48 procent heb verdiend (geen 40 procent, ik ken inmiddels het rente-op-rente-effect). Dat is dus fout. Het gemiddelde rendement is hoger, namelijk 50 procent. Een klein verschil dus, slechts 2 procent. Maar spaar ik langer door, dan wordt het verschil snel groter, veel groter: 16 procent na 20 jaar, 54 procent na 30 jaar en 145 procent na 40 jaar. Waar hadden we dit eerder gezien?

Ik vat het samen. Als ik denk dat de rente misschien 2 procent zal zijn of 6 procent, dan boek ik na 40 jaar sparen gemiddeld geen 160 procent (40*4) en ook geen 380 procent ((1+0,04)^40-1). Nee, mijn gemiddelde rendement is maar liefst 525 procent (0.5*((1+0,02)^40-1)+0,5*((1+0,06)^40-1))! Ik vind het rente-op-rente-effect steeds leuker worden. Op naar de volgende vraag. De inflatie is ook onzeker. Ik zou wel willen weten wat er met de gemiddelde rente gebeurt als ik met onzekere inflatie rekening houd. En dan maar hopen dat het leuk blijft..

(wordt vervolgd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *