Vorige maand publiceerde het Centraal Planbureau haar meest recente raming voor de Nederlandse economie in 2016. De economische groei trekt aan tot 2,1 procent. Daarmee wordt, indien de raming zich realiseert, 2016 het derde achtereenvolgende jaar met beperkte, maar aantrekkende groei. De inflatie komt naar verwachting uit op 0,9 procent. Dat is ver beneden de doelstelling van de ECB van 2 procent, ook voor het derde jaar op rij. Bescheiden groei en bescheiden inflatie, bescheidenheid lijkt dit jaar de Nederlandse economie te typeren.
Andere landen
Maar is dit typisch Nederlands of geldt het ook voor andere landen? Het zou goed passen in een periode waarin geleidelijk afstand wordt genomen van de crisis die zich in 2007/2008 van de wereldeconomie meester maakte. Met uitzondering dan van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) die als belangrijke economisch opkomende landen worden gezien. Laten we eens een blik werpen op de verwachtingen over groei en inflatie in diverse landen van de wereld. Ook al weten we dat verwachtingen zelden uitkomen, het geeft wel een beeld.
Europa
De Economist kan ons misschien helpen. The World in 2016 geeft verwachtingen van groei en prijsstijging voor landen van verschillende continenten. Laten we dichtbij huis beginnen, bij Europa. Voor de Europese landen schetsen de cijfers een beeld dat redelijk vergelijkbaar is met dat voor Nederland: matige en positieve groei en beperkte inflatie. Maar er zijn uitschieters. Voor Griekenland wordt een daling van de economie met 1 procent verwacht en Rusland zou een krimp van 0,4 procent tegemoet zien. En in Rusland, Turkije en de Oekraïne zou wel serieuze inflatie optreden, om en nabij de 10 procent.
Noord- en Zuid-Amerika
Het Amerikaanse continent laat een diffuser beeld zien. Het Noordelijk deel oogt rustig, maar Zuid-Amerika kent enkele scherpe uitschieters. Voor Argentinië wordt double digit inflation verwacht, rond de 25 procent. Brazilië combineert forse inflatie met een dalende economie. En Venezuela spant de kroon met een verwachte three digit inflation (130 procent) en een fors krimpende economie (-6,2 procent).
Afrika, het Midden-Oosten en Azië
Afrika kenmerkt zich eveneens door uitschieters naar boven en beneden. Landen als Ethiopië, Iran en Kenia combineren stevige groei met hoge inflatie. In het Midden-Oosten combineren oorlogslanden Libië en Syrië daarentegen nog hogere inflatie met een dalend BBP. Het beeld in Azië ten slotte is weer meer homogeen: in het algemeen lage inflatie, maar substantiële economische groei. Het laatste geldt ook voor de grootmachten China en India, die naar verwachting 6,4 en 7,1 procent zullen groeien.
De BRICS-groep
De combinatie van bescheiden groei en prijsstijging geldt dus niet alleen voor Nederland, maar is zeker niet algemeen. Vooral in het Midden-Oosten en in Zuid-Amerika is het ook economisch gezien flink onrustig. Verder kunnen we stellen dat buiten- en binnenlandse politieke factoren in een land erg bepalend kunnen zijn voor de economische prestaties. En de BRICS-groep dan? Wel, die bestaat eigenlijk niet meer. Met negatieve groei in Brazilië en Rusland en sterk positieve groei in China en India hebben de leden ervan nog weinig gemeenschappelijks. Een BRLSV-groep (bestaande uit Brazilië, Rusland, Libië, Syrië en Venezuela) zou aanmerkelijk homogener zijn. Maar ik betwijfel of deze groep ooit het leven zal zien.
Voor wie geen blog wil missen, like mijn facebook pagina Rekenen Aan Vergrijzing!
Ik vraag me af of de FED in Amerika binnenkort de rente weer gaat verhogen als ik deze cijfers bekijk werkloosheid VS
Dat is goed mogelijk; daar is al meerdere keren op gezinspeeld.