Meer bewegen

Waar ik was? In de woonkamer van mijn huis. Ik had verder geen plannen meer die zondagmiddag, maar nadat ik het had gelezen was ik dusdanig geïnspireerd dat ik met hardloopschoenen naar buiten stoof. En waar was u toen u hoorde van het nieuwe advies van de Gezondheidsraad?

Meer bewegen
Het is nogal wat. Elke week een beetje bewegen voorkomt een hoop ellende. Of in de woorden van de opstellers van het advies: ten minste 2,5 uur matig intensief bewegen verlaagt het risico op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en botbreuken. De Gezondheidsraad rept ook over spier- en botversterkende activiteiten en minder zitten, maar het belangrijkste is toch wel het meer bewegen.

Veranderen
Tegelijkertijd heb ik niet het gevoel dat we, nadat we zijn bijgekomen van de schok, massaal ons bewegen gaan veranderen. Er zijn legio redenen aan te voeren om maar niet te veranderen. Of deze veranderingen nog even uit te stellen. Of er direct mee aan de slag te gaan, maar dan niet in de mate die de Gezondheidsraad aanbeveelt.

Persoonsgerichte advisering
Natuurlijk weet de Gezondheidsraad dit ook. Maar wat is de oplossing? Simpelweg vaker een boodschap herhalen in elk geval niet. Op een gegeven moment heb je iets zo vaak gehoord, dat je niet meer luistert. Vaak de boodschap aanpassen lijkt me ook niet de goede weg. Juist hier zoek je naar een slogan die generaties lang meegaat. Zou er niet een modernere aanpak bestaan? Reclames worden, zeker op internet, steeds meer persoonsgericht. Zou dat niet iets zijn voor de adviezen van de Gezondheidsraad? Veel mensen zitten daar waarschijnlijk niet op te wachten. En er zullen mensen zijn met fundamentele bezwaren. Maar effectief zou een meer persoonsgerichte advisering wel zijn. Een vriendelijke aanbeveling de fiets te pakken wanneer je de auto start. Video’s van joggende vrouwen als je de roltrap betreedt. Of een screen shot van jezelf over tien, twintig jaar in niet al te beste vorm wanneer je op de bank neerploft.

Die ene gedenkwaardige dag
Het duurt wellicht nog even voor het zover is. Maar het gaat er ooit van komen; de technologie ontwikkelt zich immers razendsnel. En dan, wanneer de persoonsgerichte advisering niet meer weg te denken is, zullen we nog wel eens terugdenken aan die ene gedenkwaardige dag; de dag dat de Gezondheidsraad de Nederlanders opriep meer te bewegen.

Voor wie geen blog wil missen, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *